Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Polikliniği
02 Ocak 2024

HASEKİ EAH KRONİK YARA VE DİYABETİK AYAK BAKIM-TAKİP POLİKLİNİĞİ

Özellikle diyabetik ayak teşhisi konan hastaların el ve ayaklarda oluşan yaralarda vakit kaybetmeden hastanemizin Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Bakım-Takip Polikliniği’ne başvurmaları gerekmektedir.

Hastanemiz Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Bakım-Takip Polikliniği; kalp ve damar cerrahisi, genel cerrahi, dahiliye, ortopedi, enfeksiyon uzmanlarından oluşan doktor ekibi ve hemşireleri ile Sultangazi Haseki Yerleşkesinde hizmet vermektedir.

Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Bakım-Takip Polikliniğinde diyabetik ayak, uzun süre yatmaya bağlı oluşan bası yaraları, fiziksel travmalara bağlı yaralar, ameliyat sonrası kapanmayan vb. uzun süreli yaraların takip ve tedavisi yapılmaktadır. Bu tür yaralarda genellikle iyileşmeyi geciktiren altta yatan damar hastalıkları, enfeksiyon, diyabet, basıya maruziyet, yetersiz beslenme gibi farklı etkenler bulunmaktadır. Bu nedenle, kronik yara ve diyabetik ayak hastalarının tedavisi farklı branşlardan uzman hekimlerin oluşturduğu multidisipliner ekip çalışmasıyla yapılmakta ve çalışmalar bu doğrultuda yürütülmektedir:

1.Hastaların poliklinikte değerlendirme sonrası ilgili branşlara danışılarak yönlendirilmekte, gerekli tanı ve tedavi sürecinin planlanması yapılmaktadır.
2. Multidisipliner yaklaşımla hastanın tedavi sürecinin takip altına alınmasını sağlanmaktadır.
3. Hasta muayenesinin, yatış ve tedavi ile klinik takiplerinin bilimsel yöntemlere uygun bir
şekilde yapılması planlanmaktadır.
4. Hastalara yara bakımı ve yara oluşmasının önlenmesi konusunda eğitimler verilmektedir.

Poliklinikte takip ve tedavisine başlanan hastaların ilgili branşların değerlendirmesi sonucunda yaranın durumuna göre gerekli görülmesi durumunda yatışı yapılmakta ya da ayaktan hasta olarak haftanın belirli günlerinde polikliniğe çağrılarak pansumanları ve tedavileri yapılarak yaranın iyileşme süreci değerlendirilmektedir.

Yoğun Bakım Kliniği ve Palyatif Bakım Merkezi hastalarında uzun süre yatmaya bağlı olarak gelişen bası yaraları için takipler yapılmakta, bası yarası gelişen hastaların tedavileri ve takipleri de bu polikliniğimizin ekibi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bu bölümde ayaktan takip edilen kronik venöz yetersizliği ile staz ülseri gelişen aynı zamanda diyabetik ayak teşhisi konan Kalp ve Damar Cerrahisi Hekiminin takip ettiği hastamızın bir aylık kısa bir süredeki iyileşme süreci spesifik alanların önemini göstermektedir.

Özellikle diyabetik ayak teşhisi konan hastaların el ve ayaklarda oluşan yaralarda vakit kaybetmeden hastanemizin Sultangazi Haseki Yerleşkesi Poliklinik Binası 1.Katta yer alan Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Bakım-Takip Polikliniği’ne başvurmaları gerekmektedir.