21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü-Uz.Dr.Buğrahan DÜZ
22 Mart 2021

21 MART DÜNYA DOWN SENDROMLULAR FARKINDALIK GÜNÜ

Down Sendromu, insanlarda canlı doğumda en sık rastlanan sayısal kromozom bozukluğudur. Yaklaşık her 700 canlı doğumdan birinde görülmektedir. Down Sendromuna anne veya babanın üreme hücrelerinden çocuğa aktarılan fazladan bir kromozom neden olur. Vücuttaki hücrelerde 21. kromozom çiftinden iki yerine üç adet bulunduğundan toplamda 46 yerine 47 kromozom sayılmaktadır.

Anne yaşının ileri olması durumunda risk artmakla birlikte, her yaştaki gebeliklerde Down Sendromlu çocuklar dünyaya gelebilmektedir. Bu durum gebelikte tarama testleri sonrasında yapılan prenatal tanı testleri ile anlaşılabilmektedir.

 Down Sendromlu bireyler kısa boy, kas güçsüzlüğü, gelişim geriliği, yukarı çekik gözler, düşük burun kökü, düz burun köprüsü, kısa geniş el ve avuç içerisinde tek düz çizgi olması gibi bazı farklılıkları taşımakla birlikte; doğumdan sonraki izlemde en önemli yeri tutan tıbbi durum, doğuştan kalp hastalıklarıdır. Günümüzde gelişen tıp teknikleri ve iyi bakım koşulları sonucunda geçmişe oranla yaşam süreleri ve hayat kaliteleri oldukça artmıştır.

 Down Sendromlu çocuklarda farklı düzeylerde de olsa gelişme geriliği ve zihinsel yetersizlik vardır. Bu yüzden erken dönemde gelişim özelliklerine uygun bir eğitim ve fizyoterapi programına alınması gereklidir. Yaşamın ilk yıllarında alacakları özel eğitimler gelecekte kendi kendilerine yetebilecek bireyler olması konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır.

Her yıl üçüncü ayın 21. günü olan 21 Mart “Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günüdür.”Melek çocuklar olarak da bilinen Down Sendromlu bireylerin zamanla toplumda iyi yerlere gelmesi hepimizin destek vermesi ile mümkün olacaktır.

Down Sendromlu bireyler için toplumda farkındalık arttıkça uygun bir bakım ve yeterli bir eğitimle fırsat verildiği takdirde meslek sahibi olabileceklerdir. Fazladan bir kromozoma sahip olsa da diğer çocuklar gibi kendine özgü gelişim basamaklarını birer birer aşacaklardır.

 Fiziksel olarak birbirlerine benziyor gibi görünseler de aslında her birinin farklı farklı kendine has karakterleri, düşünceleri ve yetenekleri vardır. Son derece sosyal ve kolay iletişim kurabilen bireylerdir. Yaptıkları işi sahiplenme güdüleri yüksek olduğundan titizlikle çalışabilme becerileri vardır. Down Sendromlu bireylerin sosyal yaşama kazandırılıp mutlu bir hayat sürdürebilmesi bizim elimizde, bunu hep birlikte başarabiliriz...

 

                                                                                    Uz.Dr.Buğrahan DÜZ

SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

                                                                                    Tıbbi Genetik Kliniği